Ser fram mot åpning i 2017 - Dagsavisen

Vega Scene krysser fingrene for at rett budgiver vinner kampen om å få kjøpe Hausmannskvartalet. Nå er det opp til Oslo kommune om det blir en alternativ kino- og teaterscene i Oslo.

  • I 2013 startet arbeidet for å etablere en alternativ kino- og teatervisningsarena i Oslo, og initiativtakerne fra Arthaus, Film fra Sør, Kompani Camping og Oslo Dokumentarfestival (som nå har trukket seg ut), lanserte et samarbeid om å bygge et film- teater- og debatthus.
  • Gruppen håper at huset som får navnet Vega Scene skal bygges på Sirkustomta i Hausmannsgate.

– Budfristen har gått ut og det er trolig fem bud inne. Vi er i dialog med to av budgiverne, sier Unnur Sande. Vega Scene skal bli en alternativ kino- og teaterarena, som etter planen skal bygges i Hausmanns gate i Oslo. Initiativet kom i sin tid fra filmdistributøren Arthaus, teatergruppen Kompani Camping, Film fra Sør og Oslo dokumentarkino. Sistnevnte har nylig trukket seg.

 

Mobiliserer

Fra å være en løs idé har Vega-prosjektet blitt stadig mer konkret, og nå har de, med støtte fra Kulturrådet, utviklet en fyldig forretningsplan, med skisser til bygget, programprofil, forventet publikumsoppslutning og kalkyler over hva driften vil koste. Nå består mye av arbeidet i å fortsette dialogen med politikere, men også å etablere Vega Scene for publikum.

– Vi samarbeider med de andre kulturaktørene i Brenneriveien om en festival som skal markere tilhørighet og etablere merkevaren Vega Scene i september, helgen før kommunevalget. Vi håper å få til en politisk debatt om hva Oslo som kulturby skal være videre, sier Hege Aga Edelsteen, som er en av de to medlemmene av teatergruppen Kompani Camping.

Plan B

Vega Scene tror de får svar om hvem som får kjøpe tomta før sommeren. Dersom de skulle ha uflaks, har de imidlertid en plan B, som de foreløpig ikke vil utdype.

– Alt vil kunne løftes til et annet område, sier Sande.

– Men det skjer mye spennende i denne delen av byen nå, og med alt fokuset rundt utviklingen av Bjørvika, så tror jeg det er viktig å se på den delen av byen der folk bor, sier Edelsteen.

Finansiering

Hvor mye det vil koste å drive Vega Scene, vil de ikke fortelle offentlig foreløpig. Vega-prosjektet har vært på studietur i New York og fått avlivet myten om at det er mindre offentlig finansiering der.

– Det er mye skjult finansiering av kultur, som lukrative husleieavtaler som ikke synes i kulturbudsjettene, sier Edelsteen.

– Vi har besøkt blant annet BAM (Brooklyn Academy of Music), som forteller at de bruker mye ressurser på å skaffe privat finansiering, og at det har begrenset nytteverdi med tanke på hva de sitter igjen med. Vi ser det også nå når vi lufter muligheten for sponsing, at de står ikke akkurat i kø, med mindre det er snakk om idrett, sier Sande.

 

Link til oprindelig artikkel.