Klare med ny kino- og teaterscene - Dagsavisen

Klare med ny kino- og teaterscene

Nytt teater-, kino- og debatthus kan stå klart i 2016 på Sirkustomta i Hausmanns gate. Aktørene bak Vega Scene ser optimistisk på framtida etter at kulturbyråden i Oslo kommune sannsynliggjør at de får driftsstøtte.

  • I halvannet år har aktører fra Arthaus, Film fra Sør, Oslo Dokumentarkino og Kompani Camping jobbet for å lage et film-, debatt- og teaterhus i Hausmanns gate i Oslo.
  • Lørdag skrev Dagsavisen at kulturbyråden i Oslo kommune er positiv til å gi dem driftstilskudd, og i dag kan de røpe at mye tyder på at Vega Scene kan bli en realitet allerede i 2016.

Det var i lørdagens Dagsavisen at kulturbyråd i Oslo kommune, Hallstein Bjercke (V), sannsynliggjorde at aktørene fra teater- og filmmiljøet som lenge har ivret for et uavhengig kino- og teaterhus, vil kunne få driftsstøtte.

– Det er den naturlige utviklingen videre, sa kulturbyråden.

For initiativtakerne til et nytt kino- og teaterhus var dette svært positiv lesning.

– Signalet fra politisk hold øker våre muligheter til å hente inn midler fra private. Dette er noe av det viktigste som har skjedd, sier Unnur Sande, som er daglig leder i distribusjonsselskapet Arthaus, og som er en av hjernene bak prosjektet, som tidligere har vært omtalt som Verdensteatret.

– Vi har følt at det var på tide å få Verdensteatret-navnet ut og Vega Scene inn. Vi satt og drodlet litt rundt hva som kan fungere både for kino og teater, og Vega betyr fruktbar jord ved elvebredd, sier Edelsteen.

København og New York

Gruppen bak Vega Scene representerer aktører innen distribusjon (Arthaus), festivaldrift (Film fra Sør), dokumentar og debattorganisering (Oslo Dokumentarkino) og teaterproduksjon (Kompani Camping). Selskapet bak Vega Scene er imidlertid et eget selskap, og huset kommer til å romme mer enn film og teater fra disse aktørene, understreker Sande.

– Vi kommer til å vise filmer fra andre distributører også og samarbeide med omkringliggende institusjoner. Det må vi for å speile bredden, sier hun.

Det var kulturbyråd Bjercke som foreslo at aktørene skulle slå seg sammen, og nå har de i halvannet år jobbet med utvikling av ideen sin. De har vært på studieturer i Amsterdam, New York og København, sistnevnte sted med Dagsavisen på slep. Men da de søkte om etableringsstøtte på 50 millioner kroner i fjor, fikk de avslag fra Oslo kommune. Siden har det vært mye søknadsskriving og lobbyvirksomhet.

– Vi fikk bevilget 650.000 kroner i utviklingsstøtte fra kulturetatens innovasjonsmidler, og dannet en egen organisasjon som het Verdensteatret Utvikling AS, og nå Vega Scene. Så har vi jobbet målrettet mot å lage en forretningsplan og med finansiering av dette huset. Vi har hatt mye kontakt med, og opplevd velvillig innstilling fra rådhuset, forteller Sande.

Forhåpentlig ferdig i 2016

Planen er altså en rendyrket tresals artcinema, en egen scene for dokumentarteater og en sal for aktuell dokumentarfilm og debatt, røper aktørene bak Vega Scene.

– Tomta i Hausmanns gate utlyses for salg i høst, og der er det regulert inn et kulturbygg. Vi skal jobbe intenst med å posisjonere oss for aktuelle kjøpere, sier Sande.

Som Dagsavisen skrev lørdag, har teatergruppen Kompani Camping fått driftsstøtte i byrådets forslag til budsjett for 2015. Det er et svært positivt signal, forteller Hege Aga Edelsteen, som er del av denne gruppen.

– De gjør at vi får mer tro på å jobbe videre for Vega Scene. Vi har også fått støtte fra Kulturrådet og Fritt Ord til å skrive et stykke som er tiltenkt huset, sier hun.

Men for at bygget skal bli en realitet, må Vega Scene sørge for å ha nok kapital.

– Vi har klart å reise noe egenkapital allerede, men investorer er avhengige av sikkerhet, så i tillegg til Bjerckes uttalte intensjoner om framtidig driftsstøtte, jobber vi med å innhente gaver og kapital som ikke må forrentes. Vi er veldig optimistiske, men av naturlige årsaker kan vi ikke gå ut med noe konkret ennå. Men går alt på skinner, vil huset stå klart i 2016, sier Sande.

Lillebroren

Det er flere som har etterlyst et alternativt sted for filmvisning etter at konflikten mellom Oslo kino og distributøren UIP i sommer førte til at flere filmer ikke ble vist på Oslo kino.

– Kinokonflikten belyser jo behovet for en alternativ arena i Oslo, sier Sande.

Men Sande og Edelsteen er tydelige på at de ikke ønsker å være konkurrenter til verken eksisterende kinotilbud eller teaterscener.

– Oslo er en av Europas hurtigst voksende hovedsteder, og Vega Scene skal være et viktig kulturelt supplement til de mer etablerte institusjonene, sier Sande.

– På teaterfronten skal vi ta utgangspunkt i ny norsk dramatikk med dokumentarisk profil, og vi ønsker å bli en viktig arena for dokumentarfilmer og debatt, sier Edelsteen.

– Er det relevant å sammenligne dere med Litteraturhuset?

– Vi kan kanskje ses på som en lillebror? Da vi snakket om konseptet i starten, snakket vi om å være den røffe lillebroren til Litteraturhuset, sier Sande.

Link til oprindelig artikkel