Oslos alternative kinoscene kan stå ferdig i 2016 - Aftenposten

 • – Byen som helhet trenger flere uavhengige kinoer, teaterscener, og noe vi ikke har enda – en scene for dokumentarfilm, sier Ketil Magnussen i Oslo Dokumentarkino. Her med Lasse Skagen i Film fra Sør og Katinka Rydin Berge i Kompani Camping.FOTO: Carl Martin Nordby
 • Om to år kan Vega Scene stå klar ved Akerselva.

   Allerede neste år håper Vega Scene å være i drift, og målet er å flytte inn i eget hus ved Akerselva i løpet av 2016. Bak Vega Scene står Oslo Dokumentarkino, Film fra Sør, Arthaus og teaterkompaniet Kompani Camping.

  Sirkustomten ved Hausmania legges ut for salg i høst. De siste to årene har Vega Scene ønsket å etablere seg her. Flere tomter i Hauskvartalet skal selges, og tomtene er regulert for kulturformål. Vega Scene forteller at de har vært i kontakt med entreprenører som er interessert i å kjøpe, men at prosjektet ikke står og faller på akkurat denne tomten.

  Slik ser Vega Scene for seg at huset kan se ut.
  Vega Scene

  Kulturbyråd Hallstein Bjercke har tidligere tildelt innovasjonsmidler til prosjektet, og forteller at det vil være naturlig å videreføre driftsmidler til Oslos nye film- og teaterscene, som blant annet vil huse festivalen Film fra Sør.

  – Dette er et godt prosjekt for å styrke Oslo som filmby, og for å bidra til mangfoldet i kulturlivet. Denne typen tilbud ser man i de andre byene i Europa, og det er på høy tid at man får det i Oslo også. Det er aktuelt å støtte prosjektet med driftsmidler, og videre innovasjonsmidler frem til de er klare for drift, sier Bjercke til Osloby.

  – Vi er trygge på dette prosjektet

  Vega Scene vil inneholde fem filmsaler og en teaterscene. Hele huset vil kunne åpnes for større arrangementer, for eksempel festivaler som Human Rights Human Wrongs.

  For to år siden søkte selskapet om etableringsstøtte på 50 millioner kroner, som de fikk avslag på. I fjor fikk de imidlertid innovasjonsmidler for å videreutvikle konseptet, og aktørene bak Vega Scene er alle innstilt med støtte på Oslos budsjett for neste år.

  Om Vega Scene blir oppført på tomten som nå skal legges ut for salg, vil det ikke ta lang tid før de er i drift.

  – Vi er trygge på at dette prosjektet er ønsket fra så mange hold, og at prosjektet står seg godt uansett hvordan det går med salget, sier Katinka Rydin Berge, regissør i Kompani Camping.

  – Underskudd på kinoseter i Oslo

  Den nye scenen skal bli en arena for smal kvalitetsfilm, dokumentarfilm, dokumentarteater og debatt. Det blir et lavterskeltilbud hvor man også vil formidle filmkunnskap rettet mot barn og unge.

  – I et byutviklingsperspektiv vil en kombinert kino og teaterscene kunne tilby veldig mye på gateplan i et område som definitivt trenger mye oppussing og endring. Lokalmiljøet vil få en kjempeverdi i etableringen av denne typen kulturaktivitet, sier Lasse Skagen i Film fra sør.

  De mener det er et sterkt behov for flere kunstnerstyrte visningsrom i Oslo.

  – Det er enormt underskudd på kinoseter i Oslo. Sammenlignet med andre byer er antall seter pr. innbygger altfor lite, her er det en skrikende mismatch. Oslo vokser veldig fort, men det er ikke kommet noen ny kino siden Ringen kino. Vi trenger en alternativ filmscene, og vi skal være med på å fylle opp tomrommet, sier Skagen.

   

  Link til oprindelig artikkel.