Kommunen selger Hausmannsgate-tomter - Dagsavisen

Kommunen selger Hausmannsgate-tomter

De trakk saken da de entret byrådet, men nå vil Ap, SV og MDG likevel selge tomtene i Hauskvartalet.

– Dette har vært en veldig vanskelig sak for oss. Miljøpartiet De Grønne har stor sans for miljøet i Hausmannsgate, men skulle vi reversert salgsprosessen ville kvartalet kunne bli stående i lang tid uten at de store vedlikeholdsutfordringene blir gjort noe med. Det forrige byrådet burde gjort noe for lenge siden. Det er kritikkverdig at prosessen først er igang i år, etter at reguleringen ble gjort i 2008, sier byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) til Dagsavisen.

Trakk saken

I dag bestemte byrådet seg for å selge Hausmannsgate 28, 40 og 42 samt Brenneriveien 1 til Urbanium, som blant annet er kjent for å ha bygget leiligheter på Sørenga. Da de entret byrådet trakk de det forrige byrådets sak som innstilte på salg, med begrunnelsen om at de trengte betenkningstid. Nå har Marcussen og byrådet tenkt ferdig, og de kommer til å selge tomtene, som planlagt.

– Det er et kvartal der det trengs oppgradering for store pengesummer. Bare Hausmania-bygget har behov for 50 millioner kroner, og de andre byggene trenger opprusting for omtrent 60 millioner kroner. De summene er ikke tilgjengelig i kommunen nå, men når vi nå selger til Urbanium, vil kjøpesummen gå rett til en oppgradering av kulturhuset Hausmania, som kommunen fortsatt eier, sier Marcussen.

Kulturkvartal

Kvartalet er regulert til et såkalt byøkologisk kulturkvartal, og de enkelte tomtene, som nå skal bli solgt for vel 30 millioner kroner, har denne reguleringen:

  • Hausmannsgate 28 (sirkustomta, ubebygget tomt) er regulert til kultur, sirkushall/flerbrukshall.
  • Hausmannsgate 40 er regulert til bolig. Deler av eiendommen er regulert til fellesområde.
  • Hausmannsgate 42 er regulert til bevaring, bolig og forretning (forretning tillates i 1. etasje). Bakgårdsarealet er regulert til fellesområde.
  • Brenneriveien 1 (ubebygget tomt) er regulert til boliger og fellesareal. Nærmere ¾ av tomtearealet inngår som fellesareal for alle boligeiendommene i kvartalet.

LES OGSÅ: To mill. til Vega Scene

LES OGSÅ: Utbygger positiv til Vega Scene

Medvirkning

Som Dagsavisen har skrevet tidligere, har det vært en bekymring knyttet til hva som vil skje med de såkalte husokkupantene som befinner seg i Hausmannsgate 40. Urbanium har uttalt til Dagsavisen at de vil ha en dialog med dem, men at de ikke har kjøpt en tomt med okkupanter på kjøpet.

– Urbanium har levert en beskrivelse av hvordan de vil sørge for en god medvirkningsprosess, og i den lover de å legge opp til en god dialog. Men når salget er gjennomført er dette opp til Urbanium, sier Marcussen.

Når byrådet nå har sendt fra seg saken, skal den behandles i bystyret før salget gjennomføres.

 

Link til oprindelig artikkel